David Dupont op lijst Samen

Met de gemeenteverkiezingen in aantocht, bereiden alle partijen zich voor op de campagne die deze zomer in volle hevigheid zal losbarsten. Bij sommigen is het nog zeer de vraag of ze voldoende mensen bij elkaar gesprokkeld krijgen om de lijst te vullen, anderen denken nog na over hoe ze zich naar de kiezer toe willen profileren. Wij gingen vandaag ons licht eens opsteken in Begijnendijk, een gemeente die al decennialang geregeerd wordt door MGB (Modern Gemeentebeleid, nvdr). De grootste oppositiepartij in Begijnendijk is Samen en ook deze keer maken zij zich op om het gedoodverfde alternatief te zijn.

Één van de nieuwe gezichten op de lijst van Samen is David Dupont. Beroepshalve is hij engineering manager bij een groot prefab betonbedrijf, maar sommigen kennen hem ook als schrijver van het boek ‘De Laatste Koningsdraak’, waarmee hij in 2016 debuteerde.

David, wat bezielt iemand die al zo druk bezet is om zich ook nog in de politiek te storten?

Ik ben geboren en getogen in Begijnendijk, heb hier in zowat alle jeugdverenigingen gezeten en ik hou met heel mijn hart van dit dorp. Het is mijn verleden en zal ook mijn toekomst zijn. Al jaren zie ik hier heel veel mogelijkheden die jammer genoeg niet benut worden. Dat stoort mij al veel te lang. Toen mijn vriend en lijsttrekker Bert Ceulemans mij vroeg om hun ploeg te versterken, heb ik dan ook niet lang moeten nadenken. Je kan gewoon niet jarenlang je ongenoegen uiten en dan terugkrabbelen wanneer iemand je vraagt om mee te werken aan een oplossing.

Heb je met zoveel goesting nooit getwijfeld om je kandidatuur bij MGB te stellen? Misschien dat dat meer garantie biedt om verkozen te worden of in de meerderheid terecht te komen?

Ze hebben het mij voor alle duidelijkheid nooit gevraagd, maar het antwoord zou ook nee geweest zijn. Dat heeft voor mij te maken met geloofwaardigheid. Als je wil dat er iets grondig verandert, dan moet je niet kijken naar de partij die al dertig jaar het beleid maakt. Moesten ze de wil en de kwaliteiten aan boord hebben om het te doen, dan was het al gebeurd.

Je spreekt over verandering, maar wat moet er dan zo dringend veranderd worden volgens jou?

Wie Begijnendijk kent, weet dat er de laatste jaren enorm veel appartementsgebouwen zijn bijgekomen. Dat is op zijn zachtst gezegd een vrij eenzijdige invulling van de ruimte in ons dorp. Op zich is het leuk dat er meer mensen in Begijnendijk komen wonen, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Maar wat even belangrijk is, is dat het ook een toffe gemeente blijft om in te wonen en net dat aspect is volledig verwaarloosd.

Kijk eens naar de staat van de fietspaden, er zijn er bij die al dertig jaar een schande zijn. En heb je al eens geteld hoeveel leegstaande handelspanden er op dit ogenblik zijn, om nog maar te zwijgen over de ondermaatse horeca. Als ik een terrasje wil doen, ben ik bijna verplicht om naar Aarschot of Heist-op-den-Berg te gaan. Als het zo verder gaat dan wordt Begijnendijk een woongetto en een oninteressante buitenwijk van Aarschot of Heist-op-den-Berg.

Ook op het gebied van natuurbeheer heb ik geen enkele verwezenlijking gezien die van de gemeente afkomstig is. De mensen van natuurpunt doen hier gelukkig veel goeds, maar dit gebeurt uit idealisme en met te weinig ondersteuning van ons gemeentebestuur.

Ik hoor kwatongen al zeggen dat het makkelijk is om van de zijlijn kritiek te hebben. Kan je misschien al een tipje van de sluier oplichten hoe jullie de problemen dan concreet willen aanpakken?

Er zijn drie punten waar we de focus op willen leggen. Allereerst is er de verkeersveiligheid en dan vooral de fietsvriendelijkheid in onze gemeente. Onze kinderen moeten veilig op school geraken, daar kunnen geen compromissen over gesloten worden. Er is maar één manier om dit te doen, en dat is nieuwe investeringen in onze fietsinfrastructuur: het herstellen en verbeteren van de bestaande fietspaden, maar ook het maken van nieuwe fietsautostrades die de verschillende buitenwijken op een snelle manier met het centrum verbinden.

Het tweede punt is de gezelligheid van de dorpskernen. Hierin moet de gemeente een actievere rol spelen. Het moet aangemoedigd worden om horecazaken te openen en de dappere ondernemers die hun nek uitsteken om dit te doen, moeten ook rechtszekerheid krijgen zodat ze niet bij de eerste klacht van overlast schrik moeten hebben dat ze hun deuren moeten gaan sluiten. Er moet ook voldoende parking beschikbaar zijn en deze parking moet gratis zijn.

Ons derde punt is de versterking en uitbreiding van de groenzones. In samenspraak met Natuurpunt willen wij zorgen dat er zowel in Begijnendijk als in Betekom een groene long is, waar mensen naartoe kunnen gaan om zich te ontspannen. In Begijnendijk kan dit door de toegankelijkheid van het Bieheidebos ook door te trekken naar de groene gordel ronde De Meren en naar de overkant van de Liersesteenweg. In Betekom zijn er zeker mogelijkheden met het Meetshovenbos en ook aan de demerbeemden.

David, ik dank je voor dit gesprek en het belooft in Begijnendijk alvast een spannend jaar te worden.