Update coronamaatregelen

 De Nationale Veiligheidsraad heeft een verdere versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 1 juli aangekondigd. Een overzicht van de beslissingen.
– Vergroting bubbel tot 15 mensen:
Vanaf 1 juli wordt het aantal van 10 sociale contacten per week verhoogd tot 15. Als u iets in groep doet, moet die groep ook tot 15 personen worden beperkt.
– Heropening vrijetijdsactiviteiten:
Bepaalde vrijetijdsactiviteiten waren tot nu toe gesloten. Onderstaande zaken zullen kunnen heropenen onder bepaalde voorwaarden:
👉 Zwembaden en wellnesscentra,
👉 Pretparken en binnenspeeltuinen,
👉 Theaters en bioscopen,
👉 De casino’s en de speelzalen.
👉 Congreszalen.
👉 Receptie- en feestzalen met een limiet van 50 personen.
Ze kunnen net als de andere zaken openen op voorwaarde dat ze de voorschriften toepassen. De algemene regels zijn vergelijkbaar met wat al van kracht is voor andere activiteiten: Het verplicht naleven van de veiligheidsafstand, het werken met tijdslots en crowdmanagement, het schoonmaken van de infrastructuur en zeker het dragen van mondmaskers dat sterk blijft aanbevolen.
– Evenementen tot 200 mensen binnen en 400 buiten: De publiekslimieten voor evenementen die wel kunnen doorgaan, blijven gehandhaafd. Die worden vastgelegd door de bevoegde ministers en de experts van de GEES. Het gaat om 200 personen binnen en 400 personen buiten. Deze capaciteitslimiet zal in augustus geherevalueerd worden tot 400 binnen en 800 buiten, als de gezondheidssituatie het toelaat.
– Versoepelde regels voor winkels en markten:
Naast de activiteiten die hervat kunnen worden, hebben de Nationale Veiligheidsraad en de experts beslist om bepaalde regels te versoepelen voor winkels en markten. Vanaf 1 juli kunt u naar de winkel met mensen uit uw contactbubbel. U hoeft dus niet meer alleen te gaan winkelen en hoeft zich ook niet meer aan een tijdslimiet te houden. U moet wel nog altijd de veiligheidsafstand respecteren. Voor de markten blijven de protocollen van toepassing, maar er is dan geen beperking meer wat het aantal kramen betreft. De gezondheidsvoorschriften moeten nog altijd worden nageleefd.
– Mondmasker niet verplicht in winkels:
Verscheidene experts hadden opgeroepen om mondmaskers in winkels te verplichten. Toch heeft de Veiligheidsraad dat niet beslist.
– Systeem met kleurcodes voor onderwijs:
Wat de perspectieven op langere termijn betreft, daar is de start van het volgende school en academiejaar al in volle voorbereiding. De ministers van Onderwijs hebben samen met de experts van de GEES een systeem met kleurcodes opgezet, dat duidelijk aangeeft hoe de school zich in functie van de gezondheidssituatie moet organiseren.
– Nog geen massa-evenementen of nachtleven.