Bijkomende agendapunten gemeenteraad
Voor de gemeenteraad van deze avond diende onze Samen-CD&V-fractie vier bijkomende agendapunten in.
1) Slibafval grachtenruiming
De gemeente ruimt elk jaar heel wat grachten, zowel privé grachten als grachten van openbaar nut. Het slib dat uit de grachten wordt geschept moet volgens de wet ofwel afgevoerd worden naar een slibverwerkingsbedrijf ofwel moet er (bij oeverdeponie) een technisch verslag worden opgemaakt door een bodemsaneringsdeskundige. Deze verplichting geldt voor elke ruiming van een verdachte gracht.
https://www.grondbank.be/kenniscentrum/nieuws/bagger-en-ruimingsspecie/
Een gracht is per definitie verdacht als er huishoudelijk of bedrijfsafvalwater in geloosd wordt of indien er hemelwater van een gewestweg in komt. Dit zijn quasi alle grachten op ons grondgebied. We beseffen dat de kost van slibafvoer te hoog ligt voor de gemeente en dat het erg onpraktisch is als er voor elke gracht een bodemsaneringsdeskundige gezocht moet worden die een technisch verslag komt opmaken. Toch moet het streefdoel van een gemeente steeds zijn om zich aan de geldende wetgeving te houden. Ook onze buurgemeentes worstelen met dit gegeven en zijn vaak nog niet in orde. Een idee zou kunnen zijn om een samenwerkingsverband aan te gaan met enkele buurgemeenten en een gezamenlijk bodemsaneringsdeskundige aan te werven die kan zorgen voor de technische verslagen van het slib.
Voorstel tot beslissing:
Onze gemeente neemt een voortrekkersrol op zich en contacteert de omliggende gemeenten met de vraag of ze een samenwerkingsverband willen aangaan om een bodemsaneringsdeskundige aan te werven die de ruimingen over het hele grondgebied van de deelnemende gemeentes onderzoekt en hiervoor technische verslagen aflevert.
Wanneer het niet lukt om dit samenwerkingsverband op te zetten, engageert de gemeente zich om de wetgeving na te leven en bij elke oeverdeponie een technisch verslag te laten opmaken door een geattesteerd bodemsaneringsdeskundige.
2) Voetpaden en wegdek Dreef
De werf van de Kleinesteenweg is afgelopen en het volgende grote werk is de Kerkstraat. Ook de Dreef is in erg slechte staat. De voetpaden liggen er lamentable bij en ook het wegdek is zwaar geërodeerd en vertoont vele verzakkingen en schade door werken.
Voorstel tot beslissing:
Na de werf Kerkstraat wordt de vernieuwing van de Dreef ingepland. Dit is een logisch vervolg op zowel Kerkstraat als Kleine Steenweg. De nodige kredieten hiervoor worden voorzien in het meerjarenplan.
De voorbereidende studie hiervoor wordt zo spoedig mogelijk opgestart
3) Organogram diensthoofd ruimte – beleidsmedewerker
In de vorige legislatuur werd op advies van de algemeen directeur aan het college van Burgemeester en Schepenen een verhoging voorgesteld van de beleidsmedewerker van niveau A4 naar niveau A5. De algemeen directeur verzekerde de beleidsmedewerker in het voorjaar 2024 dat het organogram zou worden aangepast en dat de functie van beleidsmedewerker zou worden ingeschaald op niveau A5. Dit werd niet doorgevoerd omdat het college van oordeel was dat er in een verkiezingsjaar geen wijzigingen aan de personeelsformatie kunnen worden doorgevoerd die een meerkost betekenen.
In juli 2024 ontving het gemeentebestuur Begijnendijk van het Agentschap Binnenlands Bestuur een klacht van David Janssens, namens MGB. In deze klacht werd onder andere de mogelijke wijziging van het organogram en de mogelijkheid tot interne bevordering op advies van de algemeen directeur om de beleidsmedewerker op te schalen van loonschaal A4 naar loonschaal A5 in vraag gesteld.
Daarnaast willen wij opmerken dat voor de functie van diensthoofd ruimte nog geen vacature werd opengesteld. Momenteel vervult de financieel directeur twee functies, waardoor de vereiste functiescheiding niet mogelijk is. Aangezien bij de start van een nieuwe legislatuur een nieuwe meerjarenplanning hoort, is het van belang dat de financieel directeur zich volledig kan concentreren op deze taak. Wij vragen op welke termijn er een vacature zal worden opengesteld voor de functie van diensthoofd ruimte en op welk niveau deze functie zal worden ingeschaald bij een eventuele aanpassing van het organogram.
Concreet wensen wij de visie van het bestuur te vernemen met betrekking tot de volgende
vragen:
- Zal het organogram worden aangepast en op welk niveau zal de functie van beleidsmedewerker worden ingeschaald? Zal dit via interne bevordering doorgaan of verkiest het bestuur om deze functie open te stellen voor iedereen?
- Op welke termijn zal er worden gezocht naar een diensthoofd ruimte, zodat de financieel directeur zich volledig kan inzetten voor de opmaak van de nieuwe meerjarenplanning en andere taken van zijn functie?
4) Projectbegeleiding ontharding gemeentewegen
De grote mate van verharding in Vlaams-Brabant draagt bij aan wateroverlast, droogte en hittestress. Door de klimaatverandering hebben gemeenten steeds meer te maken met deze problemen. Het verleden, gekarakteriseerd door het gebruik van beton, asfalt en klinkers, heeft ervoor gezorgd dat veel verharde en bebouwde kernen nu aanzienlijke moeilijkheden ondervinden.
Alle Vlaamse gemeenten kampen met onverharde wegen, wat het steeds moeilijker maakt om het wegennet kwalitatief te onderhouden. Net dat wegennet biedt ruimte voor actuele uitdagingen rond klimaat, mobiliteit en landschapsbeleving, en dus ook voor kostenbesparingen op langere termijn.
Om deze problematiek aan te pakken, biedt de Provinciale Dienst Leefmilieu van Vlaams-Brabant gratis projectbegeleiding aan vier gemeenten in onze provincie. Hiervoor werken ze samen met Breekijzer vzw, Trage Wegen vzw, Fallow en RE-ST architecten. Samen ondersteunen zij de gemeenten in het behalen van de klimaatdoelstellingen.
De provincie zoekt gemeenten die ambitie hebben om hun straten leefbaar en klimaatbestendiger maken, en waarvan bekend is dat bepaalde straten in de huidige staat niet meer geschikt zijn voor de toekomst.
De provincie biedt deze begeleiding, ter waarde van gemiddeld 25.000 EUR (exclusief BTW), kosteloos aan, op voorwaarde dat de gemeente de nodige toezeggingen doet en de onthardingen vergroening daadwerkelijk uitvoert.
Gemeenten kunnen zich kandidaat stellen voor dit project tot 23 mei.
Zal de gemeente Begijnendijk zich kandidaat stellen voor deze gratis projectbegeleiding van de Provinciale Dienst Leefmilieu, zodat een aantal straten in onze gemeente omgevormd kunnen worden tot leefbare straten voor de toekomst?
Iedereen welkom op de gemeenteraad om 20u!