Graag geven we jullie een overzicht van de belangrijkste verwezenlijkingen. De lijst met realisaties is omvangrijk en dat is te danken aan het harde werk van zowel het hele gemeentebestuur als de administratie. Samen-cd&v wil dan ook onze waardering uitdrukken aan iedereen die de afgelopen jaren meegeholpen heeft om onze gemeente verder uit te bouwen.
Openbare werken
De dorpskern van Betekom werd deze legislatuur verder afgewerkt. In Begijnendijk werd de dorpskern ook volledig vernieuwd met riolering en extra groen rond de kerk en op het centrumplein. Voor dit project werd een subsidie toegekend van ruim 3 miljoen euro, zijnde 75% van de totale kost. In het voorjaar van 2024 werd centrum Betekom vergroend.
Er was een historische achterstand in het onderhoud van onze asfaltwegen. Op één legislatuur krijgen we dit niet weggewerkt, maar we hebben een flinke start gemaakt. Volgende straten werden ondertussen reeds voorzien van nieuwe asfalt:
- Tremelosesteenweg
- Aarschotsesteenweg
- Werchtersesteenweg
- Soelstraat
- Seypstraat
- Strooiselhoeve
- stukje Veldstraat, stukje Sleutelbaan
- Grote baan tussen Willekenslaan en prof. Scharpélaan
- Onze-Lieve-Vrouwstraat
- Sint-Luciastraat
- Leemstraat
- Moorputstraat
- Vaessevinneweg
- Rogaerdenstraat
- Zandstraat
- Zwartmakersstraatje
- Heidestraat.
Heraanleg Duracell-rotonde
Herinrichting parkeerplaatsen GBS De Puzzel en Pleintje en vernieuwing toegangsweg parochiezaal Begijnendijk.
Vernieuwing riolering, nutsleidingen en wegdek in de Kleinesteenweg, Saffraanberg, Kortestraat en stukje Puttestraat. De bovenlokale subsidie die voor dit dossier gegeven wordt bedraagt 1,6 miljoen euro (= 83%).
Begijnendijk is een voorloper met het vervangen van de openbare verlichting door LED lampen.
In de Mechelbaan en Sleutelbaan zijn de fietspaden aan vernieuwing toe. Een eerste stap hiervoor is de opmaak van de voorbereidende studie die gepland staat in 2024.
In het Hoekje is er een rioleringsproject gepland waarbij er gescheiden riolering voorzien wordt, alsook het vernieuwen en ondergronds brengen van de nutsleidingen. De uitvoering is nu voorzien voor najaar 2024. Voor dit project ligt er een bovenlokale subsidie klaar voor onze
gemeente van 1,1 miljoen euro (= 57% van de totale kostprijs). Start najaar 2024.
Ter hoogte van de Baalsesteenweg tussen de grens met Baal en het kruispunt met de Peuterstraat/ Pandhoevestraat worden er momenteel nieuwe vrijliggende fietspaden aangelegd . Dit is een project waar we bijzonder trots op zijn omdat het ons gelukt is hiervoor een bovenlokale subsidie te krijgen van de provincie Vlaams-Brabant die naar schatting 85% van de kosten dekt. De nieuwe fietspaden zouden tussen 1.5m tot 1.75m breed zijn en van de rijbaan gescheiden door een infiltratie bermvan 1m breed .
Bestuur
Door de inrichting van een snelloket moet de burger voor eenvoudige diensten niet langer worden doorverwezen naar een gespecialiseerde dienst. Op deze manier kan de burger sneller geholpen worden. Er werd beslist om voor het gemeentepersoneel over te schakelen van een 36-uren naar een 38-uren week.
In deze legislatuur moest quasi het volledige leidinggevend kader vervangen worden. Zo is er een nieuwe algemeen directeur en een nieuwe financieel directeur aangesteld en ook de functies van beleidsmedewerker en diensthoofd ruimte en technische dienst werden vernieuwd. De zoektocht naar de juiste profielen verliep niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk is het gelukt om alle kritische functies in te vullen. De nieuwe ploeg heeft er alvast veel zin in en staat garant voor een professioneel bestuur, niet alleen deze legislatuur, maar ook voor de verdere toekomst
Met de vernieuwing van het leidinggevend kader werd ook een grote stap gemaakt richting professionalisering van onze administratie. Zo worden nu en in de toekomst alle aanwervingen door een externe jury gedaan, zonder inmenging van politiek.
Er werd een nieuwe korpschef aangesteld,waardoor onze politiezone verder kan professionaliseren en klaar is voor de uitdagingen van morgen.
Het commissariaatsgebouw van onze politiezone BRT wordt vervangen door een nieuwbouw.
Het OCMW is deze legislatuur volledig opgegaan in de gemeentelijke administratie. Een reorganisatie die heel wat werk achter de schermen met zich meebracht.
De beoordeling van grote bouwprojecten verloopt deze legislatuur via een onafhankelijke kwaliteitskamer waarbij externe experten een objectieve beoordeling geven. Zo wordt er en in de toekomst de kwaliteit van onze ruimtelijke ordening verzekerd, zonder politieke inmenging.
In het najaar start de bouw van het Nieuw Administratief Centrum. In deze nieuwbouw gaan zowel gemeente en OCMW samen huisvesten zodat alle diensten van ons lokaal bestuur op én locatie beschikbaar zijn. Het gebouw beschikt over een polyvalente zaal die gebruikt kan worden door onze verenigingen. De capaciteit van de zaal is vergelijkbaar met de zaal De Begijn en wordt voorzien van een podium.
Mobiliteit en verkeersveiligheid
Zwaar verkeer wordt geweerd uit de binnengebieden.
Verlichting van de fietspaden in Bieheidebos, oude trambedding en Meetshoven met vleermuisvriendelijk licht.
Er werd een fietsbeleidsplan opgesteld met acties ter verbetering van de fietsinfrastructuur. Zo werden er fietszones in de kernen ingericht en fietssuggestiestroken in de Peuterstraat en Grote Baan.
Trajectcontroles werden geïnstalleerd in de Soelstraat, Staeystraat, Peuterstraat, Pastoor Pitetlaan en Prof. Scharpélaan.
Agentschap Wegen en Verkeer heeft onder druk van de gemeente een studie besteld voor vrijliggende fietspaden naast de Liersesteenweg.
Reflecterende huisnummers en straatnaamborden zodat onze hulpdiensten steeds snel het juiste huis kunnen vinden.
Camerabewaking aan het station en aan de glasbollen om vandalisme, sluikstorten en diefstal tegen te gaan.
Baanstickers en ledverlichting van de zebrapaden.
Sport
Nieuwe ledverlichting en ventilatiesysteem in de sporthal.
Uitbreiding petanquebanen.
Vernieuwing atletiekpiste en gratis gebruik van de nieuwe piste voor alle inwoners.
Kwalitatieve nieuwe tennisterreinen.
Scholen
Met de nieuwe schoolbus blijven we voorzien in kwalitatief vervoer, zowel van een naar de school als voor uitstappen (bib, zwembad en andere).
De nieuwe podiumverlichting in de turnzaal van GBS De Puzzel die ook gebruikt wordt door verschillende verenigingen.
Speelplaatsen werden voorzien van speeltuigen, vergroend en gedecoreerd. Klassen werden heringericht om co-teaching mogelijk te maken.
We denken ook op lange termijn. Er werd een ontwerpplan opgemaakt en ingediend bij Agion (Agentschap voor infrastructuur in het onderwijs) voor de vernieuwing van beide gemeentelijke schoolgebouwen. De doorlooptijd voor subsidies bedraagt 5 tot 10 jaar. Na goedkeuring wordt het project voor70% gesubsidieerd.
Feestelijkheden
Zowel in Betekom als in Begijnendijk hebben we een druk feestprogramma. Onze gemeente bruist en daar zijn we fier op. Veel dank gaat hierbij uit naar ons feestcomité dat telkens alles in goede banen leidt:
- Nieuwjaarsceptie voor het eerst op het nieuwe centrumplein
- Jaarlijkse dag van de nieuwe inwoner
- Feest voor de jubilarissen.
- Feest voor de derde leeftijd
- 11 juli viering
- Midzomer
- Fietseling
- Kermissen met randanimatie, in Begijnendijk voor het eerst op het centrumplein.
- Foodtruckfestival in Betekom
- Geluidsarm en laservuurwerk.
- Randanimatie bij de nieuwe markt.
- Voor de jubilarissen en 100-jarigen wordt er door het bestuur een geschenkmand overhandigd.
- Sfeervolle kerstverlichting in onze centra.
- Reveil met Allerheiligen.
Sociaal bestuur
In samenwerking met Volkswoningbouw werden er sociale woningen gerealiseerd in Betekom naast de kerk.
Voor vragen, hulp en begeleiding i.v.m. wonen, huren, vinden van een geschikte woning, premies (huur, renovatie,…) kunt u als huurder of eigenaar bij ons woon en energieloket ‘Wonen aan de Dijle Noord’ terecht.
Nieuwe sociale woningen zijn gepland zodat wonen in onze gemeente betaalbaar blijft.
Jeugd
Nooit eerder heeft de gemeente zoveel steun gegeven aan onze jeugd. Zowel voor KAJ-Begijnendijk, Chiro-Begijnendijk als voor Chiro-Betekom werden financiële middelen vrijgemaakt onder de vorm van subsidies en renteloze leningen zodat onze jeugdverenigingen elk een nieuwbouw of een grondige renovatie kunnen verwezenlijken.
De bouw van de nieuwe kinderopvang te Betekom gaat een laatste fase in. Opening is voorzien op 2 september 2024.
Op de terreinen van de Tumkens werd een volledig nieuw skatepark voorzien.
De kindergemeenteraad werd opgericht.
Nieuwe speeltoestellen in speeltuin De Tumkens en in het speelbosje.
Jeugdkampen worden ondersteund met gratis kampvervoer en logistieke hulp.
Klimaat en milieu
Aanleg containerpark en invoering Diftar huisvuilophaling.
Uitvoeren sigmaplan met het opnieuw aansluiten van verschillende Demermeanders.
In Meetshovenbos werd door ANB een vleermuizenbunker gebouwd. Vleermuizen eten tot 300 muggen en andere insecten per nacht.
Als hoofdsponsor zorgde de gemeente er mee voor dat de oude Molen de nodige conservatiewerken kon ondergaan.
Deze legislatuur werd er hard gewerkt aan de opmaak van een hemelwater- en droogteplan. Dit plan zorgt voor een goede waterhuishouding in onze gemeente, zodat niet alleen wateroverlast maar ook droogteproblemen maximaal vermeden worden.
Aankoop drinkwaterfonteintjes en tappunten voor de gemeentelijke scholen en openbare gebouwen.