Greta Vandenbroeck kandidaat gemeenteraadsverkiezingen

In een periode waarin andere partijen naarstig op zoek zijn naar nieuwe kandidaten of krampachtig hun bestaande mensen proberen aan boord te houden, regent het nieuwe namen voor de lijst van Samen.

Vandaag bezochten wij Greta Vandenbroeck, geboren en getogen in Betekom, waar zij tot haar 18 jaar naar school geweest is. Zij heeft 33 jaar bij het OCMW gewerkt, eerst in de poetsdienst en later bij de dienst warme maaltijden. Sinds vorig jaar geniet zij van een verdiend pensioen.

Greta, eindelijk met pensioen, zou ik dan denken en dan stort je je in de politiek. Veel mensen zouden een andere invulling geven aan de vrije tijd waar ze al jaren naar uit hebben gekeken.

Een rustige oude dag zeker? (lacht) Bij mij moet het vooral vooruit gaan. Ik heb nooit veel stilgezeten en als ik werk zie, dan neem ik het ook op. Dat is meteen ook de reden waarom ik nu in de politiek stap. Als ik rondom mij kijk, dan zie ik een gemeente waar nog zoveel meer gerealiseerd kan worden. Als gemeentebestuur mag je pas tevreden zijn als je voor de inwoners het onderste uit de kan hebt gehaald, en volgens mij zit er in Begijnendijk-Betekom nog veel in de kan.

Iemand die zo verankerd is in de gemeente zou vast ook bij andere partijen welkom zijn. Kan je de keuze voor Samen even toelichten?

Ik was bij Samen al actief achter de schermen en heb zo hun beleid en hun kernwaarden leren kennen. Het is een groep mensen die ervan overtuigd is dat men van Begijnendijk-Betekom een gemeente kan maken waar het goed is om te wonen en waar iedere inwoner fier op kan zijn. Toen Bert (Ceulemans, lijsttrekker, n.v.d.r.) mij vroeg om mee de groep te versterken heb ik, na een dosis gezonde twijfels, beslist om er volop voor te gaan.

Kan je misschien al een tipje van de sluier oplichten over wat er volgens jou gerealiseerd moet worden? Of met je eigen woorden: Wat zit er nog in de kan?

Ik wil mij vooral inzetten voor de zwakkeren en ouderen van onze gemeente. In mijn loopbaan heb ik met die groep mensen heel veel contact gehad. Ik wil vechten voor het behoud van de dienst warme maaltijden en de poetsdienst van het OCMW. Deze taken uitbesteden aan een privébedrijf zou een echte achteruitgang betekenen en dan heb ik het niet alleen over het verlies aan jobs. We moeten er als gemeenschap alles aan doen zodat oudere mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Een dagelijkse gezonde babbel hoort daar ook bij. Mensen die net als ik ervaring in de sector hebben, zullen dit allemaal kunnen beamen.

Daarnaast wil ik mee het verenigingsleven ondersteunen. Zowel in Begijnendijk als in Betekom is er nood aan een polyvalente zaal waar iedere vereniging (jeugd, sport, cultuur of wat dan ook) zijn eetdagen, voorstellingen of fuiven in kan houden. Het zijn dit soort bijeenkomsten dat zorgt voor meer verbondenheid.

Tenslotte wil ik ook werken aan een propere gemeente. Er zijn weinig zaken die zo hemeltergend zijn als zwerfvuil dat naast de straten ligt. Daar moet echt een einde aan komen. Om dit aan te pakken moet er op drie punten gewerkt worden: We moeten iedereen ervan bewustmaken dat dit echt niet kan. Met de groendienst moeten we een plan van aanpak opstellen zodat we het opruimen zo efficiënt mogelijk kunnen maken. En natuurlijk moet ook de pakkans vergroot worden. Sluikstorters mogen niet ongestraft hun gang blijven gaan.

Daar kunnen wij niets tegen inbrengen. Greta, bedankt voor de ‘gezonde’ babbel en wij wensen je nog veel succes.