Het stort van Moorsem: ook nu nog een groot probleem.

Gisterenavond organiseerde het gemeentelijk archief en documentatiecentrum een filmavond over het stort van Moorsem, één van de grootste politieke blunders in onze geschiedenis. De vergunning die destijds werd verleend, leidde tot de omvorming van de steenbakkerij van Moorsem tot een stortplaats voor industrieel giftig afval.

Het MGB-bestuur van toen draagt een zware verantwoordelijkheid voor dit besluit. De lange-termijn gevolgen van dit ernstige milieudelict zijn nog onzeker, maar er zullen waarschijnlijk bijkomende structurele maatregelen nodig zijn. De originele put bevindt zich in een dikke kleilaag, waardoor er langs de onderzijde of langs de zijkanten weinig risico is op doorsijpeling van de vervuiling naar de omgeving. De bovenkant van de put werd afgedekt met een kleipakket waarvan de dikte varieert van 0,5 tot 1,4 meter. Het probleem dat nu vastgesteld werd is dat het deksel niet overal even goed afsluit en dat er doorheen de jaren regenwater ingesijpeld is. Het waterniveau staat ondertussen gelijk met de bovenkant van de put en loopt over naar de omliggende beken van waar het de percelen in de wijdere omgeving kan contamineren. Het voorlopige bodemonderzoek dat in 2021 werd gevoerd toont dat de gemeten verontreiniging van verschillende giftige stoffen binnen in de put duizenden malen hoger ligt dan de grenswaarde die volgens de norm als normaal wordt beschouwd. Het definitieve bodemonderzoek van OVAM is pas in januari 2025 beloofd omdat er nog bijkomende testen gedaan werden om ook de PFAS verontreiniging in beeld te brengen. Voor ons was dit een reden tot ongerustheid en wij hebben steeds getracht dit kort op te volgen.

Opmerkelijk: de kersverse schepen van milieu was niet aanwezig bij de filmavond en vermaakte zich liever bij een evenement van de plaatselijke fanfare.