Interpellatie fietspad Prof. Scharpélaan en de Tramstraat – toelichting Fluvius

Naar aanleiding van de interpellatie van gisteren op de gemeenteraad ivm het opgebroken fietspad ter hoogte van de Prof. Scharpélaan en de Tramstraat, hierbij ook de toelichting van Fluvius:

Vooreerst excuseert Fluvius zich voor de ongemakken die nutswerken kunnen veroorzaken.

De aanleiding van deze nutswerken is een toename van de belasting van ons bestaande laagspanningsnet daar in de buurt, omwille van meer afname en injectie van elektriciteit op dat net, vaak weersafhankelijk en met een grote gelijktijdigheid (bijvoorbeeld door zonnepanelen).

Op dat gedeelte van de Prof. Scharpélaan lag er slechts aan 1 kant van de weg een laagspanningsnetkabel. We hebben vanaf een distributiecabine rechts naast Tramstraat 5 een extra voedende kabel bijgeplaatst, tot een bestaande verdeelkast aan Prof. Scharpélaan 234 B .

De ondergrondse kabel (ongeveer 250m) werd door grondwerkers van een aannemer van Fluvius aangelegd periode 21-23 februari. De sleuf werd VOORLOPIG gedicht zodat fietspad/voetpad toch bruikbaar is tot het definitief herstel ervan,

Vanaf er een nieuwe kabel gelegd is, dient deze na controle op mogelijke kabel- of mantelfouten nog in dienst genomen te worden door gespecialiseerde techniekers. Zij verbinden de kabel in de kast aan nr 234 en op het LS-bord in de hoogspanningscabine aan Tramstraat 5. De 400V-spanning werd op de kabel gezet rond 12 maart. Dat is 12 werkdagen later. Er wordt heel vaak een buffer voorzien om de volgende fase (andere uitvoeringsploeg) in te plannen. Sommige werken met aanleg kabels zijn bvb weersafhankelijk, start- en einddatum kunnen dus variëren.

Pas nadat een nieuwe kabel in dienst is, kan Fluvius bepaalde huisaansluitingen “overkoppelen” op een nieuwe kabel. Ze gaan een aantal woningen hun elektriciteitsaansluiting afsluiten op het destijds overbelaste LS-net aan de overkant en sluiten de betrokken klanten dan aan op de nieuwe kabel. Het vermogen wordt gespreid, de netspanning wordt beter voor alle klanten.

Maar er moet hiervoor weer een ander type werk uitgevoerd worden: huisaansluitingen maken, dus andere technische capaciteiten, andere uitvoerders. Deze moeten zelf afspraken maken met de bewoners waarvan de huisaansluitingen “overgekoppeld” moeten worden. Huisaansluitingen overkoppelen op een nieuwe ondergrondse kabel; d.w.z. dat er weer per woning minstens een put gemaakt moet worden, in de VOORLOPIG herstelde sleuf. Er moet met deze mensen een afspraak gemaakt worden om binnen te geraken en de aansluiting te testen en daar waar er nog geen digitale meter staat, wordt dat ook voorzien zodat ze hier later niet meer binnen moeten zijn. Als Fluvius bij bewoners niet binnen kan (bijvoorbeeld omdat er iemand op vakantie is), kan het soms lang duren.

Rond 10 april waren deze werken uitgevoerd, we moeten niet meer in het voet- of fietspad graven, we kunnen het DEFINITIEF herstel van fietspad met rode beton bestellen en plannen.

De herstelling van het fietspad is nu voorzien vanaf 29 april. Het fietspad wordt over zijn oorspronkelijke volledige breedte hersteld.

Deze werf is dus op dit moment niet definitief afgewerkt. Maar in mei wel.